Driftskostnader m.m.

Uppgifter om driftskostnader liksom kapitalkostnader sida används bara då du ska jämföra årskostnad mellan privatbil och tjänstebil. Programmet kan ge förslag till driftskostnader under ett år utöver kostnaden för drivmedel. Det gäller den kostnaden för olja, service, reparationer, däck, försäkring, besiktning och parkering m m.

Har du angett att man har tjänstebilen enbart en del av året eller är tjänstebilen en sexårsbil får du själv ange beräknade driftskostnader.

Programmet föreslår ett belopp med ledning av inskrivna uppgifter om total körsträcka och tjänstebilens värde. Som underlag för programmets förslag används senast publicerade beräkningar från Motormännens Riksförbund om normalkostnader för bilägare. För tjänstebil utgår programmet ifrån att företaget har avdragsmöjligheter för moms.

Automatisk beräkning kan stängas av

Du kan stänga av programmets förslag till driftskostnader för bilarna i kalkylen.

Om du stänger av automatiken kan du själv skriva in värden i alla fält på den här sidan.

Inställning för momsavdrag

Behandlingen av moms kan ha stor inverkan på valet mellan tjänstebil och privatbil liksom mellan leasing eller köp av tjänstebil. I den utökade bilkalkylen kan du på sidan Driftskostnader därför göra inställningar av villkoren för behandling av moms i programmets beräkningar.

Generell avdragsrätt för moms

Den första inställningen gäller själva företagets avdragsrätt för ingående moms. Du kan markera att företaget har full avdragsrätt för ingående moms eller ingen avdragsrätt alls (bedriver enbart momsfri verksamhet). Om företagets har s k blandad verksamhet kan du ange hur stor andel av ingående moms som företaget får dra av.

Momsavdrag på bilinköp

Ett företag har i regel inte rätt att göra avdrag för moms på bilinköp och enbart avdrag för halva momsen vid leasing. Men i vissa fall kan hela momsen vara avdragsgill. Detta gäller exempelvis oftast de företag som sysslar med personbefordran. Markering kan därför ske om hela momsen är avdragsgill, vilket minskar företagets anskaffningskostnad för tjänstebilen.

Uttagsmoms på bilförmån

Om hela momsen är avdragsgill på bilinköpet måste istället s.k. uttagsmoms beräknas på förmånsvärdet. Denna uttagsmoms blir en del av företagets kostnad för tjänstebilen. När markering skett att hela momsen är avdragsgill föreslår programmet att uttagsmoms beräknas med 20 procent av det slutliga förmånsvärdet (uttag med högsta momssatsen på 25 procent, men baklängesräknad). Att uttagsmomsen normalt ska beräknas på samma förmånsvärde som är underlag för arbetsgivaravgifter framgår av Lagen om mervärdesskatt 7 kap 4 §.

Du kan själv ändra beloppet som programmet beräknar.

Hela uttagsmomsen är avdragsgill som en kostnad i företaget och dras av på motsvarande sätt som själva inköpet av bilen. Avdraget ger en total skattelindring i ett aktiebolag med skattesatsen för bolagsskatt. Angiven uttagsmoms minskad med skattesatsen för bolagsskatt läggs därför till bland företagets kostnader för tjänstebilen. Beloppet ingår som en egen post bland de driftskostnader som programmet beräknar.

Så undviks uttagsmoms på egna tjänstebilen

För dig som driver ett eget AB som har en sådan verksamhet att företaget inte behöver betala moms på tjänstebilen, finns det en metod för att undvika uttagsmoms. Det är att betala med egna skattade pengar till bolaget för rätten att använda tjänstebilen privat. Betalningen ska vara exakt lika stor som förmånsvärdet. Genom en sådan betalning sätts förmånsvärdet till noll kronor. Då finns det inte längre något underlag att beräkna uttagsmoms emot. Uttagsmomsen blir noll kr.

Om du samtidigt höjer din lön med samma belopp som du betalar för din förmånsbil, kommer du privat att ha lika mycket pengar som tidigare. Även bolagets ekonomi blir densamma som innan du började betala för förmånsbilen. En annan fördel med att betala för bilförmånen är att den sjukpenninggrundande inkomsten ökar, vilket kan ge högre föräldrapenning liksom högre sjukpenning vid långa sjukdomsfall.

Uppgift om nedsatta arbetsgivaravgifter

Utfallet av jämförelsen mellan tjänstebil och privatbil kan påverkas av den procentsats som företaget betalar i arbetsgivaravgifter på förmån och lön som ingår i kalkylens beräkningar. Ange därför aktuell procentsats om beräkningen ska baseras på nedsatta arbetsgivaravgifter.

Drivmedel och övriga driftskostnader

Programmet beräknar den årliga kostnaden för drivmedel för tjänstebil och privatbil med ledning av uppgifter som du tidigare lämnat om pris och körsträckor.

Programmet kan också beräkna förslag för olika typer av driftskostnader för tjänstebil respektive privatbil.

Förslagen baseras på beräkningar som Motormännen årligen gör av kostnader för innehav av bilar i olika prisklasser. Även angiven körsträcka påverkar programmets förslag. Programmet tar automatiskt hänsyn till avdrag för moms beroende på hur inställningar skett för momsavdrag.

Varje delbelopp som programmet föreslår kan ändras om du första avmarkerar i kryssrutan högst upp på sidan.

Summa driftskostnader överförs till resultatsidan i kalkylen.

Blev du hjälpt av informationen på den här sidan?
Behöver du hjälp i programmet, vänligen kontakta vår support.
Läs hur vi hanterar personuppgifter