Resultat av bilkalkylen

På sidan Resultat visar programmet kostnaden per månad, per år och per privatmil räknat på årsbasis som den anställde får genom att köra privatbil respektive tjänstebil.

Vidare visas den kostnad per månad, år och tjänstemil som uppstår på årsbasis för arbetsgivaren beroende på om den anställde kör tjänstebil eller ställer sin privatbil till företagets förfogande för tjänsteresor.

I den utökade bilkalkylen visas även företagets leasingkostnad om underlag lämnats för denna beräkning. Även eventuellt bruttolöneavdrag för anställd visas.

Analyser för egna företagare, anställda och arbetsgivare

Resultatsidan avslutas med ett antal analyser för arbetsgivare och anställda.

Du får även en analys av en företagares val mellan privatbil och tjänstebil, genom beräkning av de kostnader som belastar företaget med respektive bil

Analyser för anställda och arbetsgivare

Jämviktsläge för den anställde

Den första analysen visar jämviktsläget för den anställde som kör privatbil i tjänsten som är dyrare för den anställde än en tjänstebil. Den anställde förutsätts i detta fall ha möjlighet att välja mellan två alternativ; att övergå till tjänstebil eller att få en viss löneökning.

I analysen anges vilken löneökning som den anställde minst måste få för att det ska vara lika förmånligt att behålla privatbilen som att övergå till tjänstebil.

Om den anställde enligt kalkylens resultat tjänar på att köra privatbil i tjänsten visas i dessa undantagsfall vilken minsta löneökning den anställde måste få vid övergång till tjänstebil, för att tjänstebil ska bli lika förmånlig som privatbil.

Tak för milersättning för arbetsgivare

I normalfallet är det billigare för arbetsgivare att betala milersättning till anställda som kör privatbil i tjänsten än att ställa en tjänstebil till förfogande. I en analys visas då hur hög milersättning för privatbilen som arbetsgivaren kan betala innan det blir billigare för arbetsgivaren att låta den anställde övergå till tjänstebil.

Informationen är naturligtvis även användbar för den som är anställd och som förhandlar med sin arbetsgivare om storleken på milersättning för resor med privatbilen i tjänsten.

Jämviktsläge för arbetsgivaren

I den tredje analysen på resultatsidan visas jämviktsläget för arbetsgivaren när tjänstebil enligt kalkylen är dyrare än privatbil. Då anges hur stort bruttolöneavdrag som måste göras hos den anställde, för att företagets kostnader efter en övergång till tjänstebil ska vara oförändrade jämfört med alternativet privatbil.

Beloppet beräknas genom att företagets totala kostnader för tjänstebil först minskas med företagets totala kostnader för privatbil. Det belopp som framkommer när företagets kostnad för privatbilsalternativet dragits av, ska användas för löneutbetalningar. Hänsyn måste då tas till att företaget ska betala arbetsgivaravgifter och avgift för tjänstepension på den lön som ska beräknas. Som kostnad för tjänstepension beräknas 10 procent av utbetald lön inräknat effekten av den särskilda löneskatt som betalas på avgiften för tjänstepension.

Summa tillgänglig årslön efter avdrag för sociala kostnader m m har delats med 12 och avrundats till närmaste 100-tal.

Anställds löneökning vid byte till privatbil

När tjänstebil är dyrare för arbetsgivaren än privatbil visas i en analys hur stor löneökning som en anställd med tjänstebil ska få, om arbetsgivarens totalkostnad ska vara oförändrad när den anställde med tjänstebil övergår till privatbil.

Det är för övrigt samma belopp som det bruttolöneavdrag som anges i föregående analys när privatbilen ska bytas mot tjänstebil och arbetsgivarens kostnad då inte ska öka.

Analys för egna företagare

I programmet kan den som har eget företag studera en särskild analys av valet mellan tjänstebil och privatbil för egna företagare.

Har du eget företag måste uttag ur företaget bekosta bilen, oavsett om det är en tjänstebil eller en privatbil. Om företagaren har tjänstebil måste företaget betala bilkostnader och det måste ske löneuttag som räcker till att betala skatten på förmånsvärdet m m. På löneuttaget måste företaget även betala sociala avgifter.

Den företagare som har privatbil kan få skatteavdrag för resor till och från arbetet. Företaget kan betala skattefri milersättning för tjänstekörningar som delvis kan täcka privata kostnader för bilen. Övriga privata bilkostnader måste täckas genom löneuttag ur företaget, vilket också ger kostnader i företaget för arbetsgivaravgifter.

Om man bortser från eventuella effekter på sjukförsäkring och pension är det rimligt att den egna företagaren väljer det alternativ av privatbil eller tjänstebil som totalt sett ger den lägsta kostnaden för företaget.

Resultatet lika användbart för dig med firma/handelsbolag

Resultatet i kalkylens analys för egna företagare är beräknat enligt de skatteregler som gäller för anställda i ett eget aktiebolag. Resultatet stämmer dock lika bra för den som driver sitt företag som enskild firma eller handelsbolag jämfört med situationen då den egna företagaren driver sin verksamhet som anställd i eget aktiebolag.

Det är nämligen inga stora skillnader i beskattningen av arbetsinkomster mellan inkomst av lön jämfört med inkomst av näringsverksamhet i firma/handelsbolag. Detta eftersom möjligheten till personliga skattekrediter i näringsverksamheten inte ska utnyttjas, om man ska få fram en korrekt jämförelse av den verkliga kostnaden för tjänstebil jämfört med privatbil.

De skillnader i skatte- och avgiftsuttag som finns därutöver är såpass små, att man kan bortse från dem när man gör en bilkalkyl. Kalkylens resultat blir ju ändå ungefärligt, eftersom det i kalkylen ingår flera mycket svårbedömda kostnadsposter, framför allt olika slag av driftskostnader. För att inte krångla till det helt i onödan har vi därför medvetet valt att ha en och samma analys i Bilkalkyl för alla egna företagare.

Skatteberäkningen i kalkylen

Skatteberäkningen i kalkylen kan baseras på verkliga inkomster och avdrag eller på en schablonberäknad marginalskatt. Inställningen sker på kalkylens förstasida. En Bilkalkyl baserad på verkliga inkomster/avdrag förbereds så här:

  1. Skriv in uppgifter om beräknad lön och andra inkomster och avdrag i Skatteplanering. För att rapporten ska bli korrekt ska du i skatteplaneringen inte skriva in något lönebelopp som avser att täcka utgifter för en privatbil eller förmånsskatt på en tjänstebil. Om man har näringsinkomst ska årets beräknade nettoinkomst förutom förmånsvärde för tjänstebil anges istället för beräknad lön.
  2. Gå till programmets Bilkalkyl och skriv in alla uppgifter i fälten för privatbil respektive tjänstebil.
  3. Klicka på knappen Analys egna företagare på sidan Resultat så kommer rapporten på skärmen. Denna rapport kan du även skriva ut.

Leasingkostnad i utökad bilkalkyl

Om markering i den utökade bilkalkylen skett att kalkylens resultat för företaget ska baseras på kostnaden för leasingbil visas nettokostnaden för leasingalternativet istället för kapitalkostnader och belopp för värdeminskning.

Effekt av bruttolöneavdrag i utökad bilkalkyl

Om den utökade bilkalkylen gjorts för en vanlig anställd visas även effekten av bruttolöneavdrag, vilket ökar den anställdes kostnad för tjänstebil och minskar företagets kostnad för tjänstebilen.