Sammanställning enskild firma

Här visas först en sammanställning av ett antal inkomst- och avdragsbelopp som beräknats på föregående sidor.

Du måste nu göra de sista justeringarna för att få fram årets resultat av näringsverksamheten.

Avstämning av egenavgifter/löneskatt

För att årets resultat ska bli korrekt måste du göra en avstämning av fjolårets schablonavdrag för egenavgifter/löneskatt. Beloppet ska jämföras med de slutligt debiterade belopp som betalats.

Du skriver in hur stort schablonavdrag för egenavgifter/löneskatt som gjordes i förra årets deklaration. Beloppet kan av programmet ha importerats från föregående års deklaration.

Sen noterar du summan av de slutliga avgifter/löneskatt som finns på slutskattesedeln för inkomståret. Även ett förslag för det beloppet kan ha importerats från föregående år av programmet. Ett sådant importerat belopp bör dock alltid kontrolleras mot de verkligt debiterade belopp enligt slutskattesedel.

Schablonavdrag egenavgifter/löneskatt

Du kan låta programmet beräkna förslag till årets schablonavdrag för egenavgifter/löneskatt på två olika sätt:

Föreslå max

När du väljer alternativet Föreslå max kommer programmet att föreslå det schablonavdrag som Skatteverket anser vara det högsta som är tillåtet för den aktuella personen. Läs vidare om storleken på maximala schablonavdrag i programmets Informationsbank.

Beräkna exakt

När du väljer alternativet Beräkna exakt kommer programmet försöka beräkna schablonavdraget så att det motsvarar de slutliga egenavgifterna. Detta är en användbar metod inte minst när någon gör sin sista deklaration för en näringsverksamhet som läggs ned och inte vill behöva göra några avstämningsdeklarationer senare år.

Om du använder programmets Resultatplanering kan det förekomma att programmet använder denna beräkningsmetod för försöka uppnå önskat resultat.

Sjukpenning

Inkomst av sjukpenning som grundas på inkomst av näringsverksamhet måste skrivas in på en särskild rad.

Storleken på den sjukpenning som betalas ut från försäkringskassan kan enbart beräknas på inkomst av aktiv näringsverksamhet. Därför är det också naturligt att alltid betrakta en näringsverksamhet som aktiv, även då inkomsten i en näringsverksamhet helt eller till övervägande del består av sjukpenning. Också Skatteverket delar numera denna uppfattning (se Skatteverkets skrivelse: Dnr: 131 141234-06/111).

När årsinkomsten enbart består av sjukpenning som deklareras som näringsinkomst är det normalt alltid fördelaktigt att verksamheten anses aktiv. Annars kan man gå miste om hela grundavdraget samtidigt som man får betala allmän pensionsavgift på hela inkomsten.

Underskott

Allmänt avdrag för underskott

Om det blir ett underskott av verksamheten får detta i vissa fall utnyttjas som allmänt avdrag mot inkomst av tjänst. Underskottsbelopp som anges här i kalkylen minskar utgående underskott som får sparas till nästa år.

Beloppet överförs även till avsnittet för allmänna avdrag i programmets skatteplanering. Vid överföring till programdelen Deklaration anges beloppet vid fältkod R45 på NE-blanketten och överförs därifrån även till avsnittet för allmänt avdrag vid kod 14.1 på sidan 2 av huvudblanketten INK1.

Underskott utnyttjas som avdrag i inkomstslaget kapital

Ibland måste ett underskott istället utnyttjas som avdrag i inkomstslaget kapital. Belopp som anges i detta fält i kalkylen minskar utgående underskott som får sparas till nästa år.

Beloppet förs inte vidare till skatteplanering men anges vid kod R46 på blankett NE i programdelen Deklaration. Det måste dock anges manuellt på K-blanketter i deklarationen.  

Resultatplanering

Funktionen Resultatplanering innebär att programmet föreslår den skattemässigt bästa avsättningar etc för att nå önskad inkomst av verksamheten i enskild firma, sedan du i kalkylen lämnat uppgifter om ingående värden och resultatet av årets verksamhet.

Inkomstanalys

Med Inkomstanalys kan du låta programmet räkna fram din "lön efter skatt", så som beloppet ser ut vid slutet av den period som beräkningen avser.

Relaterade avsnitt

Resultatplanering
Inkomstanalys