Byt tillgång för en kund eller avsluta ett samarbete i Bokföring & Fakturering

Vilken tillgång kunden ska ha i Bokföring & Fakturering beror på kundens behov och hur ni ska samarbeta. Här ser du vad som händer när du ändrar tillgång, antingen när du bjuder in till ett nytt samarbete eller när det redan finns ett aktivt samarbete och du vill ändra kundens tillgång.

Välj tillgång efter vad kunden ska göra

Kunden ska Tillgång
Inte bokföra eller fakturera. Redovisningsbyrån sköter allt och kunden kan bara dela underlag med byrån via app. Bokföring & Fakturering Byråtillgång
Fakturera själv och/eller attestera leverantörsfakturor, men inte bokföra. Attestering & Fakturering
Vara delaktig i den löpande bokföringen, men inte fakturera. Bokföring
Både fakturera och bokföra. Bokföring & Fakturering
Ha tillgång till alla funktioner och göra egna analyser, till exempel budget och prognoser. Bokföring & Fakturering +

Som byrå har du tillgång till alla funktioner i Bokföring & Fakturering, oavsett vilken tillgång kunden har. Månadskostnaden för ett samarbete ser du när du aktiverar samarbetet på fliken Samarbeten på kunden. Läs mer om varje tillgång i Vilken tillgång ska kunden ha i ett samarbete i Bokföring & Fakturering?

Byt tillgång eller avsluta samarbetet

I avsnittet Vilket abonnemang ska jag välja kan du se en jämförelsetabell och läsa mer om vilka funktioner som ingår i Bokföring & Fakturering.

Under Checklista när du avslutar ett samarbete finns rekommendationer och de steg du behöver göra.

  1. Gå till Underhåll - Samarbeten.

  1. Välj den kund du vill redigera samarbetet för.

Om du expanderar raden för en kund får du en översikt över de aktiva samarbeten du har med kunden.

  1. Klicka på pennan till höger för att öppna fönstret Redigera samarbete och gör dina ändringar.

Några saker att tänka på när du ändrar tillgång

  • Om du byter till en mindre omfattande tillgång i Bokföring & Fakturering förloras funktioner som inte ingår i den nya tillgången, till exempel Offert & Order, Betalt Direkt eller andra kopplingar.

  • Tänk på att du aldrig behöver avsluta ett samarbete om du bara vill ändra tillgången för en kund.

Några saker att tänka på när du avslutar ett samarbete

  • I alla situationer ska du se till att allt arbete med kunden är slutfört innan du avslutar samarbetet.

  • Kontrollera att alla samarbeten med kunden avslutas, till exempel Ekonomiöversikt, Budget & Prognos och Spiris Scanner.

  • Du ser kundens alla samarbeten när du expanderar kundens rad under Underhåll - Samarbeten. Varje funktion har en egen rad och du avslutar samarbetena ett i taget. Läs mer i Hur avslutar jag ett samarbete?

  • Om du har en aktiv bankkoppling i samarbetet bör du också avsluta den innan du avslutar samarbetet.

Vad händer när jag ändrar tillgång för en kund som redan har en annan tillgång i funktionen Bokföring & Fakturering?

 

 

Tillgång som kunden har för närvarande

 

Redovisningsbyrån bjuder in/
ändrar tillgång till

Vad redovisningsbyrån kan se och har tillgång till Vad kunden kan se och har tillgång till Vad händer med kundens data i samband med bytet till den nya tillgången?
Attestering & Fakturering Bokföring & Fakturering Byråtillgång Byrån har tillgång till all data. Kunden har inte tillgång till något i Bokföring & Fakturering.  
  Attestering & Fakturering Byrån ser alla tidigare uppgifter och har tillgång till hela funktionen. Kunden kan bara se och arbeta med fliken Försäljning.  
  Bokföring Byrån har full tillgång till funktionen, ser alla flikar och kan skapa nya kundfakturor under fliken Försäljning. Kunden ser och kan arbeta i alla flikar utom Försäljning. När du ändrar tillgången från Attestering & Fakturering till Bokföring startas fliken Försäljning i funktionen om. Det innebär att alla tidigare kundfakturor/kunder/artiklar döljs för både slutkunden och byrån. Verifikationerna för fakturorna finns kvar under Bokföring - Verifikationer.
  Bokföring & Fakturering Byrån har tillgång till all data. Kunden har tillgång till all data.  
  Förening/ Bokföring & Fakturering + Byrån har tillgång till all data. Kunden har tillgång till all data.  
         
Bokföring Bokföring & Fakturering Byråtillgång Byrån har tillgång till all data. Kunden har inte tillgång till Bokföring & Fakturering.  
  Attestering & Fakturering Byrån har tillgång till all data. Kunden kan bara se och arbeta med fliken Försäljning. Eftersom det inte finns någon försäljningsflik i Bokföring är fliken tom.  
  Bokföring Byrån har full tillgång till funktionen och kan se alla flikar och skapa kundfakturor under fliken Försäljning. Eftersom fliken Försäljning inte finns i Bokföring, finns det sedan tidigare inga kundfakturor i kundens funktion. Kunden ser och kan arbeta i alla flikar utom Försäljning.  
  Bokföring & Fakturering Byrån har tillgång till all data. Kunden har tillgång till all data.  
  Förening/ Bokföring & Fakturering + Byrån har tillgång till all data. Kunden har tillgång till all data.  
         
Bokföring & Fakturering Bas Bokföring & Fakturering Byråtillgång Byrån har tillgång till all data. Kunden har inte tillgång till något i Bokföring & Fakturering.  
  Attestering & Fakturering Byrån ser alla tidigare uppgifter och har tillgång till hela funktionen. Alla tidigare uppgifter finns kvar. Kunden kan bara se och arbeta med fliken Försäljning.  
  Bokföring Byrån har tillgång till all data. Kunden ser och kan arbeta i alla flikar utom Försäljning. När du ändrar tillgången från Bokföring & Fakturering Bas till Bokföring startas fliken Försäljning om. Det innebär att alla tidigare kundfakturor/kunder/artiklar döljs för både slutkunden och byrån. Verifikationerna för fakturorna finns kvar under Bokföring - Verifikationer.
  Bokföring & Fakturering Byrån har tillgång till all data. Kunden har tillgång till all data.  
  Förening/ Bokföring & Fakturering + Byrån har tillgång till all data. Kunden har tillgång till all data.  
         
Bokföring & Fakturering/Bokföring & Fakturering + Bokföring & Fakturering Byråtillgång Byrån har tillgång till all data. Kunden har inte tillgång till något i Bokföring & Fakturering.  
  Attestering & Fakturering Byrån ser alla tidigare uppgifter och har tillgång till hela funktionen. Alla tidigare uppgifter finns kvar. Kunden kan bara se och arbeta med fliken Försäljning.  
  Bokföring Byrån har full tillgång till funktionen, ser alla flikar och kan skapa nya kundfakturor under fliken Försäljning. Kunden ser och kan arbeta i alla flikar utom Försäljning. När du ändrar tillgången från Bokföring & Fakturering/Bokföring & Fakturering + till Bokföring startas fliken Försäljning om. Det innebär att alla tidigare kundfakturor/kunder/artiklar döljs för både slutkunden och byrån. Verifikationerna för fakturorna finns kvar under Bokföring - Verifikationer.
  Bokföring & Fakturering Byrån har tillgång till all data. Kunden har tillgång till all data.  
  Förening/ Bokföring & Fakturering + Byrån har tillgång till all data. Kunden har tillgång till all data.  

Relaterade avsnitt

Kom igång med samarbeten
Vilken tillgång ska kunden ha i ett samarbete i Bokföring & Fakturering?
Hur avslutar jag ett samarbete?
Byt från Fortnox till Bokföring & Fakturering - som redovisningsbyrå
Kan jag importera en SIE-fil för att få med min tidigare bokföring?

Sökord: byt fakturamottagare, byt variant, ändra variant, uppgradera kund, avsluta samarbete, ändra samarbete, byta samarbete, byta tillgång, ändra tillgång, läsversion, vilken tillgång, kunden ska inte bokföra, byrån sköter allt, byråtillgång, avsluta ekonomiöversikt, avsluta scanner