Inaktivera uppdrag

Här ser du hur olika delar påverkas när du inaktiverar ett uppdrag under Underhåll eller på fliken Uppdrag för en kund.

Om du inaktiverar ett uppdrag under Underhåll - Uppdrag är det fortfarande aktivt hos kunderna, men du kan inte längre använda det i de olika delarna av Byråstöd. Du kan fortfarande se inaktiverade uppdrag i rapporter om du markerar kryssrutan Inaktiva poster - Uppdrag/Aktiviteter.

Inaktivera uppdrag under Underhåll

  1. Gå till Underhåll - Uppdrag i huvudmenyn.

  2. Välj det uppdrag som ska inaktiveras i listan.

  3. Klicka på knappen under Aktiv.

Nu öppnas en guide som visar om något behöver åtgärdas innan du kan inaktivera uppdraget.

Informationen visas om:

  • Uppdraget är fortfarande aktivt för minst en kund: Uppdraget kan inaktiveras, men det visas fortfarande under kundens uppdrag när Visa även inaktiva är markerat. Du kan inte längre lägga till uppdraget på kunder eller använda det i tidregistreringen.

  • Det finns tidregistreringar och/eller utlägg kopplade till uppdraget som ännu inte fakturerats: Timmarna och utläggen kommer med på nästa kundfaktura, men vi rekommenderar att du slutför faktureringen innan du inaktiverar uppdraget.

  • Uppdraget har en aktiv prissättning:

    • All prissättning som är kopplad till uppdraget förblir aktiv, men du kan inte förnya eller lägga till ny prissättning.

    • Om uppdraget har ett aktivt fastpris går det inte att lägga till nya fakturatillfällen. Om fastpriset är satt som löpande skapas inga nya fakturatillfällen.
    • Uppdraget visas inte längre i prislistor.
  • Det finns planerade timmar på uppdraget: Det finns planerade timmar på uppdraget för framtida perioder. Om uppdraget inaktiveras förblir de planerade timmarna synliga på resursplaneringssidan när Visa inaktiva är markerat. Vi rekommenderar att du ser över resursplaneringen innan du inaktiverar uppdraget.

  • Uppdraget är kopplat till aktiva samarbeten: Att inaktivera ett uppdrag påverkar inte aktiva samarbeten, men vi rekommenderar att du inaktiverar uppdraget först när alla kopplade samarbeten är avslutade.

    Gå till Underhåll - Samarbeten för att få en överblick över vad som är kopplat till uppdraget.

  • Uppdraget är med i den allmänna riskbedömningen: Den allmänna riskbedömningen uppdateras inte automatiskt för att exkludera inaktiva uppdrag. En ny allmän riskbedömning behöver göras för att uppdraget ska tas bort helt.

Inaktivera uppdrag för en kund

  1. Välj Kunder i huvudmenyn.
  2. Välj kund och gå till fliken Uppdrag.
  3. Klicka på knappen under Aktiv.

En dialogruta öppnas och visar om något behöver åtgärdas innan inaktiveringen kan göras.

Information visas om:

  • Det finns tidregistreringar och/eller utlägg kopplade till uppdraget som ännu inte fakturerats: Timmarna och utläggen kommer med på nästa kundfaktura, men vi rekommenderar att du slutför faktureringen innan du inaktiverar uppdraget.

  • Uppdraget har en aktiv prissättning:

    • All prissättning som är kopplad till uppdraget förblir aktiv, men du kan inte förnya eller lägga till ny prissättning.

    • Om uppdraget har ett aktivt fastpris går det inte att lägga till nya fakturatillfällen. Om fastpriset är satt som löpande skapas inga nya fakturatillfällen.
  • Det finns planerade timmar på uppdraget: Det finns planerade timmar på uppdraget för framtida perioder. Om uppdraget inaktiveras förblir de planerade timmarna synliga på resursplaneringssidan när Visa inaktiva är markerat. Vi rekommenderar att du ser över resursplaneringen innan du inaktiverar uppdraget.

  • Uppdraget är kopplat till ett aktivt samarbete: Att inaktivera ett kunduppdrag påverkar inte aktiva samarbeten, men vi rekommenderar att du avslutar samarbetet innan du inaktiverar uppdraget.

    Gå till Underhåll - Samarbeten för att få en överblick över vad som är kopplat till uppdraget.

  • Det finns en ännu inte färdigställd KYC-rapport för den här kunden: Den nuvarande KYC-rapporten påverkas inte, men uppdraget tas inte med i nya KYC-rapporter som görs för kunden.

Aktivera ett uppdrag igen

  1. Gå till Underhåll - Uppdrag eller till kundens flik Uppdrag.
  2. Markera Visa även inaktiva så att inaktiverade uppdrag visas i listan.
  3. Klicka på knappen under Aktiv på raden för uppdraget.

Är uppdraget inaktiverat under Underhåll - Uppdrag går det inte att aktivera på kunden. Aktivera det först under Underhåll - Uppdrag.

Om resursplaneringen är grå eller aktiviteten inte går att välja

Går det inte att planera timmar på ett uppdrag i resursplaneringen håller du muspekaren över fältet. Då ser du orsaken:

  • Uppdraget är inaktivt: aktivera uppdraget igen enligt stegen ovan.
  • Ingen prissättning har lagts till för det här uppdraget: lägg till en prissättning för perioden på kundens flik Prissättning. Läs mer i Prissättning på ett kunduppdrag.

Går det inte att välja aktivitet när du registrerar tid på en kund kontrollerar du att:

  • uppdraget är kopplat till kunden och aktivt på kundens flik Uppdrag
  • uppdraget har en prissättning på kundens flik Prissättning som gäller det datum du registrerar tid på
  • aktiviteten är aktiv på uppdraget under Underhåll - Uppdrag
  • aktiviteten har ett pris i kundens prislista, om uppdraget har timpris eller transaktionspris. Aktiviteter utan pris visas bara om inställningen Aktivitet utan pris under Underhåll - Byråinställningar - Tider och utlägg tillåter det.

Relaterade avsnitt

Lägg till ett nytt uppdrag
Koppla uppdrag till kund
Återanvänd klar senast-datum och inaktiva perioder på bevakningspunkter

Sökord: inaktivera uppdrag, avaktivera uppdrag, ta bort uppdrag, inaktivt uppdrag, inaktiva poster, kunduppdrag, uppdrag kund, avsluta uppdrag, aktivera uppdrag igen, återaktivera uppdrag, resursplanering grå, kan inte planera timmar, aktivitet saknas i tidregistrering, kan inte välja aktivitet